Om kirken
Kirkens historie
Set udefra ligner Engum kirke måske nok mange andre landsbykirker fra 1100-tallet, men den indeholder mange spændende detajer og er værd at studere lidt nærmere.
Omkring år 950 var der en vikingeboplads i Engum, og her begyndte nogle irske munke at forkynde evangeliet. Kirken blev senere bygget på netop det sted, hvor den første kristne menighed havde til huse. Det er derfor kirken ligger, hvor den gør, og ikke på et af højdedragene i nærheden.
I løbet af 1750'erne blev kirken rigt dekoret sammenlignet med mange andre landsbykirker. Det skyldes tilknytningen til Tirsbæk Gods, der dengang var ejet af Jørgen Hvass og hans hustru, Maren Loss. Når man træder ind i Engum Kirke møder øjet således en overdådighed af almuefarver og forgyldning, ornamenter, udsmykninger og billeder. Pulpituret er smuk og særpræget med den flot svungne front. Den store altertavle prydes af figurer, som symboliserer de fire evangelister. På prædiestolen ser man fire udskårne kvindefigurer, og på vej op til koret passerer man to store udskårne keruber med forgyldte vinger og flammesværd.
Kirkens logo
I en sten, der ligger som et dørtrin ved den tilmurede dør i tårnet, er der indhugget et særligt motiv. Motivet er i dag ret udvisket, men en rekonstruktion viser et keltisk kors. Man mener, at motivet er udført at de irske munke, og at stenen har været opstillet uden for menighedens samlingssted. Motivet symboliserer de to første ting, Gud skabte. Det første var lyset; det kreative og ubegrænsede. Det andet var skellet mellem dag og nat; det fastlagte og begrænsede. Engum kirkes logo er inspireret af stenens motiv, der er det ældste vidnesbyrd om kristendommen i Engum.
Lysrosen - lysene i døbefonten
Lysrosen eller lysbæreren, som udsmykning til døbefonten blev formuleret af Maja Lisa Engelhardt i forbindelse med indvielsen i Engum Kirke 1. pinsedag, søndag den 24. maj 2015.
”Min lysbærer til Engum Kirke er tænkt udført i bronze patineret i forskellige toner og forgyldt med ægte guld. Den anbringes i kirkens døbefont, som den fylder ud som dåbsfadet, men nu er det et lysfad. Jeg har ladet mig inspirere af en rose, hvor lysene anbringes i centrum af rosen. Når lysene tændes, vil de spejle sig i guldet og give et genskær til eftertanke. At lysene udgår fra en døbefont, som er begyndelsen til det kristne liv, giver lysbæreren en ny dimension”.
Initiativet til lysbæreren – i daglig tale omtalt lysrosen – udgik fra sognepræst Preben Kok, via et personligt venskab med Maja Lisa Engelhardt, maler, kirkekunstner, grafiker og ægtefælle Peter Brandes, maler, grafiker, billedhugger og fotograf. Med baggrund heri, fonde, lokale tilskud og donation fra et lokalt firma blev projektet realiseret.
I efteråret 2019 udførte Maja Lisa Engelhardt en skitse til trefod, der nu bærer lysrosen i forbindelse med søndagens gudstjeneste, hvor dåbsfadet er placeret i døbefonten.
Friluftsgudstjeneste
Engum kirke afholder friluftsgudstjeneste hvert år i august/september måned.
Friluftsgudstjenesten afholdes på skift hvert andet år på det smukke udsigtspunkt ved Skovhavevej, Ulbækhus – og ved Engum sø med bålhytten.
Desuden afholder Vejle Provsti afholder friluftsgudstjeneste 2. pinsedag i Skyttehushaven.